• Barajar
    Activar
    Desactivar
  • Alphabetizar
    Activar
    Desactivar
  • Frente Primero
    Activar
    Desactivar
  • Ambos lados
    Activar
    Desactivar
  • Leer
    Activar
    Desactivar
Leyendo...
Frente

Cómo estudiar sus tarjetas

Teclas de Derecha/Izquierda: Navegar entre tarjetas.tecla derechatecla izquierda

Teclas Arriba/Abajo: Colvea la carta entre frente y dorso.tecla abajotecla arriba

Tecla H: Muestra pista (3er lado).tecla h

Tecla N: Lea el texto en voz.tecla n

image

Boton play

image

Boton play

image

Progreso

1/36

Click para voltear

36 Cartas en este set

  • Frente
  • Atrás
Què va succeir al govern després de la dimissió de Primo de Rivera?
Alfons XVIII encarregà formar nou govern al general Dámaso Berenguer.
Per què va resultar impossible el retorn del règim polític anterior a la Dictadura? Esmenta tres raons.
Primera: els partits dinàstics (Conservador i Liberal) havien perdut, durant la Dictadura, l'estructura organitzativa i estaven desprestigias.

Segona: l'opinió pública urbana va identificar la figura del rei amb la del dictador i el feia responsable de la situació. El monarca va esdevenir en poc temps molt impopular en determinats ambients.

Tercera: les forces antidinàstiques van prendre una iniciativa unitària, que culminà amb el pacte de Sant Sebastià (1930).
Quines forçes s'aliaren al pacte de Sant Sebastià?
Es va forjar una aliança entre els republicans d'arreu de l'Estat, republicans catalans procedents de diferents formacions del catalanisme polític i gallecs, juntament amb monàrquics convertits a última hora a la causa republicana (Alcalá-Zamora, Maura). També s'hi va aplegar Indalecio Prieto i José Ortega y Gasset.
Què s'acordà al pacte de Sant Sebastià?
Es va acordar la supressió de la monarquia, la proclamació de la República i la creació d'un govern provisional, que assumiria el compromís de convocar unes Corts Constituents, que s'encarregarien d'aprovar una constitució i també un estatut d'autonomia per a Catalunya (condició indispensable per rebre el suport dels representats catalans).
Què va succeir amb l'estratègia per enderrocar la monarquia el 15 de desembre de 1930?
Aqqesta estratègia feia coincidir amb la insurrecció d'algunes unitats de l'exèrcit i una vaga general que accentués l'agitació social del període.

Tres dies abans però, els capitans Galán i Hernández es van avançar a la data acordada i es van sublevar a Jaca. Van ser vençuts ràpidament, jutjats i executats.

L'intent de promoure la vaga fracasà i les conspiracions republicanes continuaven sense obtenir cap èxit.
Que es convocà després de la dimissió de Dámaso Berenguer?
El 14 de febrer de 1930 es convocaren eleccions municipals pel 12 d'abril. Els partit del pacte de Sant Sebastià es can presentar a les eleccions com un referèndum sobre la monarquia i els resultats els hi foren aclaparadorament favorables.
Que succeí el 14 d'abril de 1930?
Es va formar el govern provisional de la República, presidit per Alcalà-Zamora. A Catalunya Francesc Macià va proclamar a Barcelona la República Catalana dins de la Federació Ibèrica.
Alfons XIII va marxar cap a l'exili.
Què succeí a la demografia Espanyola durant els anys 1931 - 1935 (natalitat i mortalitat / concentració urbana / sector agrari)?
- La natalitat i la mortalitat van caure en percentatge.

- El procés de concentració urbana i l'alentació de la migració tant exterior com interior expliquen la crisi econòmica internacional de 1929.

- El sector agrari continuava sent molt important per a l'economia espanyola.
Conseqüències de la crisi espanyola de 1930.
Descens de les exportacions, bàsicament de productes agrícoles i minerals, i la reducció de les inversions de capital a l'estranger.

La crisi també comportà la desaparició del corrent migratori exterior que va dificultar el fet de trobar feina.

Encara que la crisi no va afectar massa a Catalunya ja que es centrava en el consum intern i no en l'exportació.
Què va fer la República en el relacionat al camp al decretar-se?
- En el treball al camp, es va decretar la jornada de vuit hores i l'obligació de donar prioritat als jornalers d'un municipi per treballar. També es decretà que els propietaris tinguessin les terres cultivades si no volien que el seu usdefruit passés als treballadors.
Què va fer la República en el relacionat a l'educació al decretar-se?
Es va decretar la creació de noves escoles i plaçes de mestres. A més d'establir una xarxa de biblioteques.
Què va fer la República en el relacionat a l'exèrcit al decretar-se?
Es va oferir als militars la possiblitat de jubilar-se amb el sou íntegre (a aquells que eren monàrquics). Això reduí el nombre excessiu de comandaments i de divisions.

Manuel Azaña va clausurar també l'Acadèmia Militar de Saragossa que va provocar força malestar en l'exèrcit.
Què va fer la República en el relacionat a l'Església al decretar-se?
Al principi l'Església es va mantenir expectant però després, el cardenal Segura (en contra de la republica, elogiava al rei), fou destituit malgrat va rebre el suport dels bisbes.

També va ocórrer la crema de convents a Madrid (1931) per part d'un grup de gent descontrolada.

Molt catòlics del país van començar a veure la República com un règim contrari a les seves conviccions.
Quin bandol sorgí a les eleccions de 1931?
Triomfaren les forces d'esquerra i de centre (PSOE, Partit Republicà Radical).
Què defensava la nova Constitució de 1931?
Aquesta reflectia els valors laics i esquerrans de la majoria: la sobirania popular, una sola Cambra (Congrés dels Diputats), l'aconfessionalitat de l'Estat, garanties individuals i la possiblitat d'autonomia a les regions que ho sol·licitessin.
Què deia la Constitució de 1931 respecte els ordres religiosos?
Diversos articles els hi prohibien l'exercici de l'ensenyament i dissolien, sense anomenar-la, la Companyia de Jesús.
Què fou la llei de la reforma agrària?
Moltes hectàrees de terra quedaren a disposició de l'Estat a partir d'aquesta llei. Es varen repartir entre els camperols de manera lenta i no s'aconseguí generar el nombre de propietaris previstos.

Aquest fracàs de la reforma (atribuït a la incompetència de l'Estat) va constituir un dels motius de la decepció dels camperols.
Per quins fets o bàndols ideològics es va veure trasbalsada la República?
A més a més de l'oposició dels sectors catòlics, es va trasbalsar per l'agitació al camp andalús, l'aixecament anarquista de l'Alt Llobregat i l'intent de cop d'Estat monàrquic del general Sanjurjo.
Explica el cop d'estat del general Sanjurjo.
Aquest fou, probablement, una de les amenaces més serioses la vida de la República tal i com es va mostrar amb la posterior insurrecció del 1936.

Aquest general es va oposar a algunes de les primeres decisions del govern (reforma militar, nomenament d'n civil com a Alt Comissionat al Marroc...), per tot plegat conxorxar-se amb alguns aristòcrates, militars i carlins i rebel·lar-se a Sevilla al 1932.

Triomfà a Andalusia però no a Madrid.. La insurrecció va fracassar.
Explica què va succeir amb l'autonomia de Catalunya al 1931.
El govern de la República Catalana, presidit per Macià, només va durar del 14 al 18 d'abril de 1931, que van haver de renunciar a la sobirania nacional i a l'Estat federal.

Al juny del mateix any, una comissió elegida per l'assemblea de representant dels ajuntaments catalans es va reunir a Núria i va enllestir un avantprojecte de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, que fou aprovat massivament pel poble català.
Què proclamava l'Estatut de Núria (1931)?
Proclamava el dret de Catalunya a l'autodeterminació, defensava l'estructura de l'Estat espanyol com a federació de tots els pobles hispànics i definia el Principat com un Estat autònom dins de la República Espanyola.
Va haver-hi problemes a l'hora d'aplicar l'Estatut de Núria?
Al principi, auest resultava incompatible amb el de la Constitució republicana, que definia la república com un Estat integral compatible amb l'autonomia de municipis i regions.

Les Corts van discutir sobre l'Estatut al 1932, tramitació lenta on, durant aquest període va haver-hi un gran nombre de campanyes anticatalanistes.

Però, el cop d'estat de Sanjurjo va fer que el vot republicà s'aplegués a favor de l'Estatut i es va aprovar el 9 de setembre de 1932 (el text va quedar bastant retallat de l'original).
Qui va ser elegit com a president de la Generalitat al 1932?
Al celebrar eleccions al Parlament de Catalunya, triomfà la coalició encapçalada per Esquerra republicana de Catalunya (ERC). Francesc Macià va ser elegit president, càrrec que va mantenir fins la seva mort al 1933.
Com va començar el Bienni Conservador?
El govern de Azaña va caure al 1933 després del fet de Casas Viejas i la seva incompatibilitat amb el president de la república, Alcalà-Zamora. Aquest, davant les dificultats, dissolgué les Corts i va convocar noves eleccions.
Quins grups es diferenciaven a la dreta durant el Bienni Reformador?
La dreta espanyola tingué temps per recuperar-se doncs, s'hi distingien dos grups:
- Les Juntes de Ofensiva Nacional Sindicalista (JONS) i la Falange Española (FE), que s'oposaven obertament al règim republicà i era integrat pels monàrquics, tradicionalistes o carlins i els grupuscles feixistes.

- La Confederación Española de Derechas Autónomas (CEDA), que acceptava la república per transformar-la en sentit dretà i no es pronunciava obertament sobre la forma de l'Estat (monàrquica o republicana).
Quins partit guanyaren les eleccions de 1933?
Els resultats foren favorables a les candidatures de dretes i centre. A Catalunya va guanyar la coalició de la Lliga.

El President de la República va encarregar la formació de govern a Alejandro Lerroux, líder del Partit Radical.
Explica la insurrecció armada de 1934 (per qui va ser instigada, el motiu...).
Després del triomf de la dreta, aquesta insurreció va ser organitzada per sectors del PSOE i la UGT que havia d'anar acompañada per una vaga general. Va ser inicialment instigada per Largo Caballero.

El motiu fou l'entrada de membres de la CEDA al govern de Lerroux. Amb por de que Gil-Robles fes un cop d'estat, la UGT convocà una vaga general que només triomfà a Astúries malgrat que la insurrecció va fracasar.
Qui va ser escollit com a president de la Generalitat després de Macià?
L'any 1933, es va elegir a Lluis Companys com a president.
Per què Catalunya patia d'una situació de tensió social al 1933 ? (dos motius de dos sectors).
- Al camp, el conflicte entre els rabassaires i els propietaris.

- A la indústria, amb l'aixecament anarquista de l'Alt Llobregat.
De què tractava la Llei de contractes de conreu?
Fou aprovada pel Parlament català i amb aquesta es pretenia impedir que els rabassaires fossin expulsats de les terres que conreaven i es preveia que esdevinguessin en el futur propietaris mitjançant la compra de les terres.

Malgrat, va ser anul·lada pel Tribunal de Garanties Constitucionals pel seu to moderat. Això fou seguit d'una sèrie de protestes com l'abandonament d'Esquerra Republicana del Congrés de Diputats.
Què va proclamar Companys al 1934 després de la vaga general i l'entrada de la CEDA al govern de Lerroux?
Companys proclamà l'Estat Català dins la República Federal d'Espanya. Malgrat, la seva crida no va ser seguida per ningú i l'Estatut d'autonomia fou suspès i, el govern de la Generalitat, empresonat i condemnat.
Per què va dimitir el govern de Lerroux al 1935?
Va dimitir en conseqüència de l'escàndol d'estraperlo.
Què va passar amb el govern després de la dimissió de Lerroux al 1936?
La dimissió va ser seguida de governs breus però, davant aquesta situació política, el president de la República va dissoldre les Corts i va convocar eleccions per el 16 de febrer de 1936.

L'esquerra s'hi va presentar unida com el Front Popular; la dreta no es va presentar unida. Aquestes eleccions van bipolaritzar l'opinió de la gent.

Aquest nou govern (guanyà el Front Popular) va restaurar l'Estaut d'Autonomia i es va reelegir a Companys com a president de la Generalitat.
Quant va durar la Generalitat de Catalunya? Es trobava limitada?
Aquesta es mantení des de l'aprovació de l'Estaut al 1932 fins al 1934. Es trobava limitada per contingut de la Constitució i l'Estaut i, sobretot, dependia econòmicament del govern de Madrid.
Com era la relació de la Generalitat amb el govern de Madrid?
Es caracteritzava per una creixent desconfiança mútua.
Quines actuacions destacaren del Govern de la Generalitat durant la seva regència?
En l'àmbit econòmic i en l'àmbit social es van crear institucions (com el Servei d'Estadística o el Consell de Treball respectivament) que pretenien pal·liar els efectes de l'atur, buscar la conciliació entre empresaris i treballadors i iniciar l'Estat del Benestar.

La sanitat (campanyes de vacunació), l'ensenyament (creació d'escoles) i la cultura (procés de normalització de la llengua catalana, Diccionari de Pompeu Fabra) van ser també àmbits preferents.

Finalment, cal esmentar la legislació favorable a la millora de la condició de la dona.