• Barajar
    Activar
    Desactivar
  • Alphabetizar
    Activar
    Desactivar
  • Frente Primero
    Activar
    Desactivar
  • Ambos lados
    Activar
    Desactivar
  • Leer
    Activar
    Desactivar
Leyendo...
Frente

Cómo estudiar sus tarjetas

Teclas de Derecha/Izquierda: Navegar entre tarjetas.tecla derechatecla izquierda

Teclas Arriba/Abajo: Colvea la carta entre frente y dorso.tecla abajotecla arriba

Tecla H: Muestra pista (3er lado).tecla h

Tecla N: Lea el texto en voz.tecla n

image

Boton play

image

Boton play

image

Progreso

1/3

Click para voltear

3 Cartas en este set

  • Frente
  • Atrás
tema 1
El procediment administratiu local presenta poques peculiaritats pel que fa al procediment administratiu comú. Sovint es remet al Reglament d'Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, RD 2568/1986, de 28 de novembre (ROF d'ara endavant), a la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques (LPACAP en endavant), i a la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic.
Conforme l'art. 147 del ROF “la tramitació administrativa haurà de desenvolupar-se per procediments d'economia, eficàcia i coordinació que estimule el diligent funcionament de l'organització de les Entitats Locals”.
A aquest efecte, “sempre que siga possible, es mecanitzaran o informatitzaran els treballs burocràtics i s'evitarà l'entorpiment o demora en la tramitació d'expedients a pretext de diligències i proveïts de mera impulsió, reduint-los als estrictament indispensables”.
LA INICIACIÓ DEL PROCEDIMENT:
Els expedients poden iniciar-se de dues formes (art. 165 ROF):
- D'ofici: quan es tracte de necessitats del servei públic o d'exigir responsabilitats als membres o funcionaris de les Corporacions Locals, i s'encapçalaran per l'acord i ordre de procedir.
- A instància de part, quan es promouen per a resoldre pretensions deduïdes pels particulars, en aquest cas s'encapçala l'expedient amb la petició o sol·licitud formulada.
INSTRUCCIÓ DEL PROCEDIMENT.
Quant als actes d'instrucció, amb caràcter general, l'art. 168 del ROF prescriu que “l'exposició al públic, anuncis, informació, audiència als interessats, intervenció jeràrquica superior i altres garanties del procediment, se subjectaran a les condicions i terminis establits legalment”.
L'art. 169 disposa que “per al còmput de tots els terminis s'estarà al que es disposa en la legislació de l'Estat reguladora del procediment administratiu comú”, és a dir art. 30 LPACAP.
Els actes d'instrucció en si són:
-a) Al·legacions. Tota persona natural o jurídica que invoque un interès en l'assumpte que puga resultar afecta per la qüestió que s'està substanciant en un expedient, podrà comparèixer en ell mentre no haja recaigut resolució definitiva per a formular les al·legacions que estime convenients a la seua defensa.
(Si l'administració tinguera coneixement que existeixen altres interessats en l'expedient, els requerirà per escrit perquè es personen dins del termini de deu dies i adduïsquen el que creen oportú, art. 181 del ROF.)
b) Informes. Conforme als art. 172 i següents del ROF, en els expedients informarà el Cap de la Dependència a la qual corresponga tramitar-los, exposant els antecedents i disposicions legals o reglamentàries en què fon el seu criteri. Els informes administratius, jurídics o tècnics i els dictàmens de les Juntes i Comissions es redactaran amb subjecció a les disposicions especials que els siguen aplicables i se cenyiran a les qüestions assenyalades en el decret o acord que els haja motivat.
Els informes per a resoldre els expedients es redactaran en forma de proposta de resolució i contindran els extrems següents (art. 175):
- Enumeració clara i succinta dels fets.
- Disposicions legals aplicables i al·legació raonada de la doctrina.
- Pronunciament que haja de contenir la part dispositiva.
Serà necessari l'informe previ del Secretari i, a més, si escau, de l'Interventor o dels qui legalment els substituïsquen, per a l'adopció dels següents acords:
- En aquells supòsits en què així ho ordene el President de la Corporació o quan ho sol·licite un terç dels seus membres amb antelació suficient a la celebració de la sessió en què hagués de tractar-se.
- Sempre que es tracte d'assumptes sobre matèria per a les quals s'exigisca una majoria especial.
Els informes que s'emeten hauran d'assenyalar la legislació en cada cas aplicable i l'adequació a la mateixa dels acords en projecte.
Finalment, conforme a l'art. 174 del ROF, sense perjudici dels informes preceptius que hagen d'emetre el responsable de la Secretaria i el responsable de la Intervenció, el President podrà sol·licitar altres informes o dictàmens quan ho estime oportuns.
c) Informació pública. Aquesta fase és facultativa, excepte disposició expressa en contrari.
d) Prova. Es regeix per la normativa estatal general.
i) Audiència de l'interessat. És el dret dels administrats de poder examinar l'expedient i formular al·legacions.
f) Conclusió. Conforme a l'art. 176 del ROF, “iniciat un expedient, les Entitats Locals estan obligades a resoldre-ho expressament. No obstant l'anterior, s'aplicarà la legislació sobre procediment administratiu comú pel que es refereix al silencia administratiu.
Conclusos els expedients, es lliuraran en la Secretaria de la Corporació, que, després d'examinar-los, els sotmetrà al President.
Perquè puguen incloure's en l'ordre del dia d'una sessió, els expedients hauran d'estar en poder de la Secretaria tres dies abans, almenys, de l'assenyalat per a celebrar-la. Es deixarà còpia certificada en l'expedient de la resolució adoptada. (art. 177).
FINALITZACIÓ DE L'EXPEDIENT.
La resolució expressa és el mitjà normal d'acabar l'expedient, però pot concloure per mitjans anormals:
- Desistiment
- Renuncia al dret i que es fon la sol·licitud.
- Declaració de caducitat
- Terminació per impossibilitat material de continuar-ho per causes sobrevingudes.
- Silenci administratiu positiu o negatiu.
- Terminació convencional.
L'execució consisteix a dur a terme el resolt en l'expedient.
Distingirem:
- Notificació als interessats de la resolució recaiguda.
- Haurà de realitzar-se en el termini de deu dies a partir de la resolució.
- Contindrà el text integre de l'acord, indicant els recursos procedents, autoritat o corporació davant la qual s'han de presentar i terme per a interposar-los.
- Execució pròpiament aquesta, que serà voluntària quan l'interessat complisca l'ordenat en la resolució notificada.
- En cas contrari, l'Administració podrà acudir al mecanisme de l'execució forçosa arreplegats en l'art. 100 LPACAP (constrenyiment sobre el patrimoni, execució subsidiària, multa coercitiva i compulsió sobre les persones).
L'art. 41.25 del ROF confereix als alcaldes la competència per a “publicar, executar i fer complir els acords de l'Ajuntament”.
tema 1
tema 1
tema 1
tema 1